UGC-sisällöntuotannon aloittaminen

Miten aloittaa UGC-sisällöntuotanto? Ihan ensin on hyvä muistaa, että sisällöntuotanto sosiaaliseen mediaan ei ole oikotie äkkirikastumiseen, vaan vaatii ihan oikeaa työtä. Ennen kuin aloitat, kannattaa siis miettiä, oletko valmis näkemään vaivaa onnistumisen eteen. 

Tässä postauksessa kerron, miten itse pääsin alkuun sisällöntuottajana. Lisää tietoa löydät TikTokista, mutta kannattaa pitää mielessä, että koska suuri osa sisällöstä on USA:sta, ei ihan kaikki toimi samalla tavalla kuin täällä Suomessa. Viimeaikoina eurooppalaisia UGC-sisällöntuottajia on kuitenkin alkanut näkyä ja jopa Suomessa on aktiivisia tekijöitä. Esimerkiksi @minanugc ja @neahaatainenugc jakavat vinkkejä ja kokemuksia UGC-sisällöntuotantoon TikTokissa. 

Olen vielä sisällöntuottajana aloittelija, mutta olen jo saanut joitakin keikkoja, osan Boksi-verkoston kautta ja osan niin, että yritys on ottanut minuun yhteyttä ja tarjonnut työtä. Inboundina, eli yrityksen yhteydenottona, tuleviin tarjouksiin joutuu tosin usein suhtautumaan hiukan varauksella ja tekemään taustatutkimusta yrityksestä. Tästä on tulossa oma postauksensa myöhemmin.

Tässä tiivistelmä prosessista:

  1. Tee taustatutkimusta
  2. Perusta some-tilit sisältöäsi varten
  3. Kokoa itsellesi portfolio
  4. Ole yhteydessä yrityksiin

1. Tee taustatutkimusta

Ensimmäinen askel on tutustua some-maailmaan ja sisällöntuotannon käytäntöihin. Sisällöntuottajana on tärkeää tietää minkälainen sisältö toimii ja on myyvää. On hyvä myös huomioida, että esteettiset videot ja kuvat eivät automaattisesti ole UGC:tä. UGC-sisällöissä on tärkeää, että sisällössä näkyy tavalla tai toisella ihminen ja hänen kokemuksensa tuotteesta. Katsoin paljon amerikkalaisten sisällöntuottajien TikTok-videoita selvittääkseni, mistä hommassa on kyse ja tallensin parhaat vinkit TikTokin omiin suosikkeihini.

2. Perusta some-tilit sisältöäsi varten

Valitse aluksi 1-2 alustaa, joilla operoit. Itselläni on käytännössä aktiivinen Instagram-tili, jolle julkaisen sisältöä säännöllisesti. Lisäksi minulla on melko hiljattain perustettu TikTok-tili. TikTok on alustana minulle uudempi ja vieraampi, joten tällä hetkellä testailen erilaisia sisältöjä selvittääkseni, mikä toimii ja mikä taas ei. 

Twitteriä kehutaan paljon UGC-piireissä, samoin LinkedIn:iä, mutta näihin en vielä julkaise aktiivisesti mitään. Twitterissä minulla on kuitenkin tili, jonka avulla yritän hiljalleen oppia muita sisällöntuottajia seuraamalla miten palvelua kannattaisi hyödyntää.

3. Kokoa itsellesi portfolio

Portfolion avulla voit näyttää taitosi sisällöntuottajana. Portfolion voi tehdä tarkoitusta varten erityisesti perustamallesi some-tilille tai muuna tiedostona, jonka julkaiset verkossa. Esimerkiksi Canva on työkalu, jonka avulla luot helposti oman verkkoportfolion. Oma portfolioni on luoto nimenomaan kyseistä työkalua hyödyntäen. Portfolioon on hyvä kuvata erityyppisiä videoita ja lisäksi joitakin kuvia. Muista lisätä portfolioon selkeästi myös yhteystiedot, joiden avulla haluat yritysten olevan sinuun yhteydessä ja linkit some-kanaviisi. 

Portfolioon ei tarvitse laittaa hintatietoja, vaan voit neuvotella työsi hinnasta yritysten kanssa projekteihin liittyvän viestinnän yhteydessä. Joskus yritykset tarjoavat sisältöprojekteja tuotepalkkiota vastaan. Kokemuksen kartuttamiseksi niitä voi toki hyväksyä, mutta suosittelen kuitenkin harkitsemaan, koska Suomen lainsäädännön mukaan tuotepalkkiot ovat verotettavaa ansiotuloa. Jos siis saat 100€ arvosta tuotteita, maksat niistä veroja oman tuloveroprosenttisi mukaan (esim. veroprosentti 23%, veron osuus 23€). Tuotepalkkion yhteydessä siis maksat käytännössä siitä, että teet yritykselle sisällöt. 

4. Ole yhteydessä yrityksiin

Voit lähestyä yrityksiä ja tarjota palveluitasi suoraan esimerkiksi sähköpostitse. Voit myös hakea mukaan sisältökampanjoihin vaikuttajamarkkinoinnin verkostoissa. Itselläni on tili Boksi:ssa ja Promotyssa. Kun teet sisältöä some-kanavillesi, saat todennäköisesti hiljalleen myös yhteydenottoja suoraan yrityksiltä.

Mistä sisälläntuotannon aloittamiseen liittyvästä asiasta haluaisit kuulla lisää? Ja hei, jos ei vielä olla yhteyksissä Instagramissa tai TikTokissa, tutustu ja ota seurantaan!


Kommentit

Suositut tekstit