Portfolio: Mitä, miksi, miten?


Miksi?

Portfolio on sisällöntuottajalle tärkeä tapa antaa näyte omista taidoista. Portfolion avulla yrityksen on mahdollista tutustua sisällöntuottajan taitoihin ja luoda kuva siitä, mitä hyötyä yhteistyöstä kyseisen sisällöntuottajan kanssa voisi olla yritykselle. Voit esitellä paitsi luovia taitojasi myös persoonaasi ja kielitaitoasi. 

Mutta miten portfolio tehdään ja mitä siihen kannattaa lisätä?

Mitä portfolioon? 

Lyhyt vastaus kuuluu: video- ja kuvanäytteitä sekä lyhyt esittelyteksti. Somessa kuulee usein vinkin: valitse asioita ja esineitä, joita jo käytät, ja harjoittele niiden avulla. Näin minäkin tein: tuotin sisältöjä omaan Instagramiini ja lisäsin samoja sisältöjä portfoliooni, mahdollisesti hieman muokattuina esimerkiksi tekstien osalta. Omassa portfoliossani on sekä Boksissa että Canva-sivustollani sekä videoita että kuvia. Osa kuvista ei ole varsinaisesti UGC-sisältöä, vaan enemmänkin tuotekuvia. Videoideni aiheet ovat
  • unboxing
  • tuote käytössä
  • ensivaikutelma
Videot ovat joko sellaisia, että puhun suoraan kameralle tai niissä on jälkikäteen äänitetty voiceover. Näin olen halunnut tuoda esille omaa persoonaani ja antaa näytteen kielitaidostani. Koska olen kaksikielinen (ruotsi on toinen äidinkieleni), olen harkinnut myös ruotsinkieliesen voiceoverin tekemistä. En kuitenkaan ole ihan varma onko suomenruotsalaisille videoille juurikaan kysyntää, koska murre poikkeaa melkoisesti Ruotsin ruotsista. 

Yhteenvetona: portfolion avulla on tärkeää tuoda esilleen vahvuuksiaan ja näyttää osaamistaan mahdollisimman monipuolisesti. Valitse kuitenkin portfolioon muutama paras videosi sen sijaan, että lataisit sinne valtavan paljon videoita. 

Tekstit kannattaa pitää lyhyinä. Muista kertoa, mitkä ovat sinun vahvuutesi ja miten yritys hyötyy sinun kanssasi työskentelemisestä. Voit halutessasi lisätä portfolioon myös osion, jossa kerrot yleisesti siitä, mitä UGC on, koska aihe ei ole kaikille yrityksille vielä täysin tuttu. Osiota ei kuitenkaan kannata laittaa portfolion alkuun. Hintaesimerkkejä ei välttämättä tarvitse listata. Sen sijaan tee yhteydenotto sinuun mahdollisimman helpoksi: lisää suorat linkit somekanaviisi ja yhteystietosi mahdollisimman selkeästi näkyville. 

Portfolio voisi sisältää
  • Videonäytteitä
  • Kuvanäytteitä
  • Linkit somekanaviisi
  • Yhteystietosi
  • Esittelyteksti: sinä, vahvuutesi ja hyödyt asiakkaasi näkökulmasta

Miten?

Vaihtoehtoja on monta. Portfoliona voi toimia julkinen Instagram- tai Tiktok-tili tai erillinen tiedosto tai sivusto. Itselläni on Instagram-tilin lisäksi erillinen portfolio-sivu, jonka olen luonut Canvan avulla ja linkittänyt tänne blogiin ja somekanavieni linkkipuihin. Instagramia päivitän pari kertaa viikossa, jolloin siellä on näkyvissä koko ajan tuoretta sisältöä. Canva-sivustollani on video- ja kuvanäytteiden lisäksi lyhyet kuvaukset minusta sisällöntuottajana sekä siitä millaista sisältöä tuotan ja mitä arvoja kannatan sisällöntuotannossa. Lisäksi olen lisännyt portolioni Boksin portfolio-osioon. Päivitän Canvan ja Boksin portfolioita säännöllisesti uudella materiaalilla ja poistan samalla Canvasta vanhentuneita näytteitä. 

Onko sinulla portfolio? Mihin kanavaan olet sen tehnyt? Haluaisitko kysyä aiheesta lisää? Jätä kommentti tai ota yhteyttä vaikka Instagramissa!

Kommentit

Suositut tekstit