
UGC, eli User Generated Content, on suoraan suomeksi käännettynä käyttäjien luomaa sisältöä. Mutta mitä tämä UGC sitten on? Maailmalla ja varsinkin Yhdysvalloissa kyseessä on tällä hetkellä varsin kuuma ilmiö somemarkkinoinnin saralla. Tässä postauksessa avaan aihetta ja pyrin valottamaan miksi se nostaa suosiotaan. Pieni disclaimer on kuitenkin paikallaan: olen somehommien osalta puhtaasti amatööri, eikä minulla ole minkäänlaista markkinoinnin koulutusta. Tämä teksti perustuu ilmiöstä eri lähteistä keräämääni tietoon ja havaintoihin. Lisään tekstin loppuun pari lähdettä, joista löydät aiheesta tietoa englanniksi. Suomenkielistä tietoa on tällä hetkellä melko vähän saatavilla. Mikäli tilanne muuttuu myöhemmin, lisään totta kai postaukseen myös suomenkielisiä resursseja. Jos tiedät hyviä sivustoja tai muita lähteitä aiheeseen liittyen, vinkkaa toki kommenttikentässä!
Mitä UGC on?
UGC-termillä tarkoitetaan kaikenlaista käyttäjien luomaa sisältöä, sekä videota että kuvia. Se on luonteeltaan aitoa ja samaistuttavaa, mikä onkin sen supervoima markkinoinnissa. Postasitko Instagramiin kuvan lempikahvilastasi kehujen kera? Hehkutitko mukavimpia treenitrikoitasi TikTokissa? Jos olet postannut sosiaaliseen mediaan sisältöä vaikka ihan huvin vuoksikin, olet mahdollisesti luonut tietämättäsi UGC-sisältöä. Jos haluat joitakin esimerkkejä UGC-videoista ja kuvista, voit esimerkiksi tutustua
minun portfoliooni tämän linkin kautta.
UGC voi olla juuri edellä mainitun kaltaista, täysin orgaanista sisältöä: tyytyväinen kuluttaja toi julki kokemuksensa ja nosti yrityksen esiin positiivisessa valossa. Tällaista käyttäjien luomaa sisältöä tuotetaan kuitenkin myös maksua vastaan. Silloin sisällöntuottaja yleensä saa yritykseltä tuotteen, josta tekee videon tai ottaa kuvat. Sisällölle saattaa olla tarkka käsikirjoitus tai sitten sisällöntuottaja suunnittelee sisällön itse tai yhteistyössä brändin kanssa. Jotkin näistä yhteistöistä perustuvat tuotepalkkioon, joskus sisällöntuottajalle maksetaan lisäksi rahallinen korvaus. Sisällöntuottaja toimittaa valmiit sisällöt yritykselle, joka vuorostaan julkaisee materiaalit omissa kanavissaan. Tämä poikkeaa siis vaikuttajayhteistöistä siten, että sisällöntuottaja ei yleensä julkaise materiaaleja omissa kanavissaan, vaan myy oikeudet sisältöihin yritykselle. Yritys voi käyttää sisältöjä joko osana sosiaalisen median sisältöjään tai maksettua mainontaa. Hyvin tiivistetysti siis maksettu ugc-sisältö on kuin mainos, joka ei muistuta mainosta.

Kuka voi tuottaa User Generated Content -sisältöjä?
Lyhyesti: aikalailla kuka tahansa. Toisaalta, jonkinlainen ymmärrys siitä, minkälaiset videot ja kuvat toimivat somessa, on kieltämättä tarpeen. UGC-postauksia kuvatessa ei tarvitse käyttää ammatilastasoista kuvausvälineistöä. Hyvälaatuinen kännykän kamera riittää, koska tavoiteltu lopputulos henkii autenttisuutta. Hyvä valaistus on kuitenkin välttämättömyys laadukkaan ja toimivan sisällön saavuttamiseksi. Käyttäjien luomaa sisältöä kaupallisesti tai ei-kaupallisesti tekevällä sisällöntuottajalla ei tarvitse olla sosiaalisen median kanavilla suurta määrää seuraajia, koska yritys julkaisee itse sisällöt omissa kanavissaan. Käytännössä kyseessä on siis eräänlainen freelance sisällöntuotanto.
Spontaani, orgaaninen käyttäjien luoma sisältö on myös ehdottomasti yritykselle resurssi. Sen jakamisesta omissa kanavissa (esim. jakaminen storyyn tai repostaaminen feediin) on kuitenkin tärkeää sopia postauksen julkaisseen henkilön kanssa.
Mitä hyötyä UGC:sta on yritykselle?
UGC:n suurin etu on varmasti sen välittämä aito fiilis. Samaistuttavan sisällön kautta brändi, palvelu tai tuote tulee ikäänkuin lähemmäksi kuluttajaa. Usein UGC-sisällöissä myös tuodaan esiin jokin ongelma, johon kuluttajan on helppo samaistua, joka sitten sisällössä markkinoidun tuotteen/palvelun avulla ratkaistaan. Lojaliteetti ja luottamus brändiä kohtaan näkyy myös usein vahvasti käyttäjien luomassa sisällössä.
Kommentit
Lähetä kommentti